Új robot az Audinál

Az Audi Hungaria tovább halad az okos gyár felé vezető úton: a legnépszerűbb győri motor, a négyhengeres Otto-motor gyártósorán a már meglévő hat robot mellé újabb robotkollégát állítottak üzembe.

A duplaorsós csavarozórobot az ember-robot együttműködés jegyében a munkatársak közvetlen közelében dolgozik úgy, hogy védőkerítésre sincs szüksége. A négyhengeres motorból 22 különböző típust gyártanak több mint 80 variációban egy gyártósoron. A robot valamennyi motortípust tudja kezelni, valamint az egyes típusok összetettsége miatt a gyártási idejükben lévő különbség is áthidalható a segítségével. Az ember-robot kooperáció alkalmazásának célja, hogy a robotok támogassák az embereket a munkavégzésük során, tehermentesítsék őket a nem ergonomikus, valamint monoton munkafolyamatok alól. A munkatársak felismerték a robotokkal való közös munka előnyeit, és már számos javaslatot tettek a következő robotkolléga bevetési helyére.

A négyhengeres Otto-motorokat egy futballpályányi területen gyártja a vállalat 580 munkatársa. Ebből a típusból 39 másodpercenként gördül le egy erőforrás a gyártósorról. A tavalyi évben 630 000 négyhengeres Otto-motor készült az Audi Hungariánál.