Jó hír Németországból

német járműipar
Gyorsuló ütemben emelkedett a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke februárban, a növekedést a belső kereslet hajtotta.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva februárban az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek az új megrendelések.    Elemzők is 1,2 százalékos emelkedésre számítottak a januári 0,8 százalékos növekedés után.    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 5,6 százalékkal nőttek az új megrendelések februárban az előző hónapban mért 1,4 százalékos emelkedés után. Ez a növekedési ütem annál inkább is figyelemre méltó, mivel tavaly február volt a koronavírus-válság hatásától mentes utolsó hónap.     Februárban éves összevetésben immár az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke. Havi összehasonlításban tavaly április – a koronavírus-járvány által okozott gazdasági sokk csúcsa – óta minden hónapban növekedést mértek, kivéve a decembert, amikor 2,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.    Februárban az előző hónaphoz képest a hazai megrendelések 4,0 százalékkal nőttek, a külföldiek viszont 0,5 százalékkal csökkentek. Az euróövezeti országok új megrendelései 2,7 százalékkal emelkedtek, míg a világ többi országéi 2,3 százalékkal csökkentek.     A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 0,5 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 2,1 százalékkal nőttek januárhoz képest, de a fogyasztási cikkek termelői 1,9 százalékos csökkenésről szenvedtek el.

Az adatok azt mutatják, hogy a feldolgozóipar rugalmasan reagált a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú korlátozásokra, támogatva a legnagyobb európai gazdaságot. Ezzel együtt is elemzők arra számítanak, hogy a német gazdaság teljesítménye csökkent azt első negyedévben, mivel az éttermek, szállodák és nem létfontosságú üzletek továbbra is zárva tartanak a járvány harmadik hulláma miatt.    Tavaly 4,9 százalékkal csökkent Németország bruttó hazai terméke, ami a pénzügyi és gazdasági világválság csúcsa, 2009 óta a legerősebb visszaesést jelenti. A német gazdaság azonban még így is jobban teljesített euróövezeti társainál, mivel a feldolgozóipart jóval kevésbé sújtotta a járvány, mint a szolgáltatásokat.