Nőtt a hazai ipari termelés

Tavaly novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 1,6 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző havitól 1,2 százalékkal elmaradt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest 63 százalékkal nőtt – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mióta szeptemberben utolérte a 2019-es teljesítményét az ipar, a nyers adatok szerint novemberben érte el a legnagyobb éves növekedést az előző két hónap 2,2, illetve 0,6 százalékos növekedése után.    A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is csökkent a termelés volumene.

A járműgyártás termelése már augusztusban is 6,4 százalékkal túlszárnyalta egy évvel korábbit, majd szeptemberben és októberben stabilan, 7,8, illetve 7,6 százalékkal növelte teljesítményét. A számítástechnikai elektronikai és optikai termékek gyártása csak áprilisban és májusban sínylette meg a járvány hatásait és novemberben már hatodik hónapja nőtt a termelés, amely októberben 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszeripar termelése négy hónap növekedés után novemberben másodszor maradt el az előző évitől.     Az év első tizenegy hónapjában 7,0 százalékkal kisebb volt a termelés, mint 2019 azonos időszakában.