Magyarország az EU-ban a második az ipari növekedésben

A vártnál nagyobb mértékben nőtt januárban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján. A magyar ipari termelés havi bázison a második, éves bázison pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el januárban az Európai Unióban.

Januárban az euróövezetben 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés szezonális kiigazítással az előző havihoz képest a decemberi 1,8 százalékos havi csökkenés után. A piac 1,4 százalékos havi növekedést várt januárra.    Az egy évvel korábbihoz képest a várt 3,1 százalék helyett 1,9 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése januárban a decemberi 3,6 százalékos éves csökkenés után.     Az Európai Unió 27 tagországában januárban 2,0 százalékkal nőtt az ipari termelés a decemberihez képest, amikor 1,6 százalékos volt a havi csökkenés.

Az EU 27 tagországában januárban az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg decemberben 3,5 százalékos volt az éves csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést januárban az íroroszági ipari termelés érte el, 5,7 százalékost. Magyarország a második lett a rangsorban ipari termelése 4,6 százalékos növekedésével, Szlovákia pedig a harmadik 4,5 százalékkal.

A legnagyobb havi csökkenést az ipari termelésben Dániában regisztrálták januárban, 2,1 százalékost. Lettországban 1,9 százalékkal, Litvániában pedig 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés januárban az előző havihoz képest.

Éves bázison Máltán nőtt a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal az ipari termelés januárban. Lengyelországban 3,4 százalékkal, Magyarországon pedig 2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest az idén januárban.