14 hónapos emelkedés után esett vissza a hazai járműgyártás

Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után – erősítette meg az előzetes adatokat második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent decemberben a termelés éves összevetésben.    Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal mérséklődött.

Tavaly az előző évhez képest az ipari termelés három nemzetgazdasági ága közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,5 százalékkal, az energiaiparé 1,1, a kis súlyú bányászaté pedig 20,1 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva. A feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2019-ben. A termelés volumene csupán két hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit.     Tavaly az ipari export 6,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, míg 2018-ban 1,6 százalékos volumennövekedést mértek.

A feldolgozóipar exportja 6,2 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 1,1 százalékos volt a növekedés. A járműgyártás exportja tavaly 11,4 százalékkal nőtt az előző évi 2,2 százalékos csökkenést követően, a számítástechnikai termékek kivitele 8,4 százalékkal emelkedett, gyorsabban a tavalyi 7,2 százaléknál is. Az élelmiszerexport növekedése 7,7 százalékra ugrott a 2018-as 1,8 százalékosról. A gyógyszeripar az előző évi 3,8 százalékos visszaesést tavaly 8,6 százalékos növekedéssel ellensúlyozta. A villamosberendezések exportja az előző évi 8,5 százalékos exportnövekedését tavaly újabb 15,2 százalékos emelkedéssel szárnyalta túl.

Az ipar belföldi értékesítése 5,3, ezen belül a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal nőtt 2019-ben. A járműipar belföldi eladásai 14,8 százalékkal nőttek tavaly, a villamosberendezéseké 17,6 százalékkal. A számítástechnikai ágazat belföldi értékesítési volumene 13,1 százalékkal, a gyógyszeriparé 6,2 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 2,8 százalékkal haladták meg az előző évit, amikor 5,8 százalékos növekedés volt.

A beruházási javakat gyártó ágazatok belföldi eladásai 11,6 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeket előállítóké 21,8 százalékkal haladta meg az előző évit tavaly.    Magyarország minden régiójában nőtt a termelés tavaly, a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalékkal), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,1 százalékkal).

Tavaly decemberben az ipari export volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,1 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal emelkedett.    Az ipar belföldi értékesítése 1,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban tizennégy hónap növekedés után következett be visszaesés tavaly decemberben: a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a legnagyobb mértékű csökkenés volt az alágak közt. A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7 százalékkal nagyobb volt a 2018. decemberinél. Az új belföldi rendelések 10,1, az új exportrendelések 6,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportrendelések 2,0 százalékkal csökkentek, a belföldi rendelések 3,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi volument.