Tavaszra termőre fordulhat a német gazdaság

német feldolgozóipar
Az év végére még nem szerzett elegendő lendületet a német gazdaság a DIW Berlin gazdaságkutató jelentése szerint ahhoz, hogy ne negyedéves GDP-csökkenéssel zárja a negyedik negyedévet. Jövő tavasszal azonban már javulás várható.

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) konjunktúra barométere másfél ponttal 93,0 pontra emelkedett ugyan decemberre vonatkozóan, de ezzel együtt is az átlagos gazdasági növekedés kezdetét jelző 100 pontos határ alatt maradt. A DIW Berlin szerint így a negyedik negyedévre 0,1 százalék körüli negyedéves GDP-csökkenést lehet kilátásba helyezni.

“A jelenlegi állás szerint legfeljebb piros nullára számíthatunk” – jelentette ki Claus Michelsen, a DIW konjunktúra kutatási vezetője. “Bár az ipari termelés a novemberben jelzettnél nagyobb mértékben lassult, a kilátások azonban már javultak, feldolgozóipari vállalatok ugyanis – mindenekelőtt a külföldi keresletnek köszönhetően – ismét bizakodóan tekintenek a jövő elé.”

Gyengébb dinamikával ugyan, de folytatódik a foglalkoztatás növekedése is – állapítja meg a DIW elemzése. “Az ipari termelés csökkenése csak átmenetileg érezteti hatását a munkaerőpiacon, de tavasztól kezdve a munkanélküliek száma ismét csökkenésnek indulhat” – fűzte hozzá Simon Junker a DIW német gazdaságra szakosodott szakértője. Elmondta: a szolgáltatóipari ágazatok továbbra is profitálnak a lakosság erőteljes fogyasztási hajlandóságából. Ráadásul a jövő év elejétől költségvetési intézkedéseknek köszönhetően még tovább növekedhet a lakosság elkölthető jövedelme.