Íme, az új Opel Corsa

Év Magyar Autója

Erősít az Opel Corsa hatodik generációja: néhány nappal a Corsa-e akkumulátoros villanyautó bemutatása után jönnek a minden eddiginél hatékonyabb, modernebb és legfőképpen élénkebb klasszikus belsőégésű motoros változatok is. A Corsát az Opel jelölte a Magyarország Autója 2020 díjra, Corsa-e villanyautót pedig az Év Zöldautója 2020 díjra nevezte.

Az új, 4,06 méter hosszú ötajtós Opel értékesítésének kezdetén 55 kW/75 lóerő és 96 kW/130 lóerő közötti teljesítményskála áll rendelkezésre. Közös jellemzőjük az élvezetesen agilis vezethetőség, szerény étvággyal és példás emissziós adatokkal. Az új Corsa valamennyi variánsának CO2-kibocsátása a jelenlegi legjobb alatt maradnak. A modern sebességváltók élén a nyolcfokozatú automata áll. A sportos összbenyomást erősíti a következetesen könnyű felépítés és a vezető alacsony üléspozíciója – már az alapkiviteltől kezdve. A belépő modellben is benne van sok asszisztens, például a frontális ütközésveszélyre figyelmeztető, automatikus vészfékezéssel és gyalogos-felismeréssel, vagy az intelligens sebességszabályozó-korlátozó, a sávtartó és a jelzőtábla-felismerő. Az új Corsa-modellek zöme Németországban már július 1-jétől megrendelhető, a teljesen elektromos Corsa-e már ismert változatai mellett benzin- és dízelmotorral, Edition, komfortos Elegance és sportos GS Line kivitelben.

2019 Opel Corsa

Az új benzinmotorok belső súrlódását minimumra csökkentették. A 74 kW/100 lóerő teljesítményű 1,2 literes turbó nyomatéka eléri a 205 newtonmétert, a 96 kW/130 lóerős csúcsváltozaté pedig a 230-at. A mindennapokban ennél is fontosabb, hogy mindkettő nyomatékmaximumának nagy része széles tartományban áll rendelkezésre: percenként 1500 és 3500 fordulat között legalább 95 százalék. A benzinmotorokat 1,5 literes dízel egészíti ki. 75 kW/102 lóerő a teljesítménye és 250 newtonméter a nyomatékmaximuma. Az emissziót a motor közelében, egységként beépített passzív oxidációs katalizátor/NOx-elnyelő, AdBlue-befecskendező, SCR katalizátor és dízel részecskeszűrő csökkenti. Ezáltal az NOx-emisszió 90 százalékkal megy vissza, és a szilárd részecskék 99,9 százaléka marad a szűrőben. 15 literes AdBlue-tartály teszi fölöslegessé az utántöltögetést a szervizek között.

2019 Opel Corsa

A villanyautózás kedvelői az új Corsa akkumulátoros-elektromos kivitelét, a Corsa-e modellt választhatják. Ez a moduláris CMP-platformnak (Common Modular Platform) köszönhető, amelynek jóvoltából a Corsa különböző hajtóművekkel kínálható és ugyanazon a futószalagon gyártható.

Az új Corsa menetdinamikájához, az erőteljes motorok mellett, hozzájárul a következetesen könnyű építési mód is. A Corsa hatodik generációjának legkisebb súlyú változata alatta marad a mágikus egytonnás határnak: az ötajtós kocsi, vezető nélkül 980 kilós, 108-cal, azaz tíz százalékkal kevesebb az elődnél, noha ahhoz hasonlóan 4,06 méteres. Már a nyers karosszéria alatt 40 kilogrammal kevesebbet mutat a mérleg, a kompakt háromhengeres benzinmotorok 15-tel könnyebbek az előd négyhengereseinél. Az alumínium gépháztető 2,4 kilós előnyt hozott az acélhoz képest, és további tízet faragott le az új ülésstruktúra.