Motorversennyel a biztonságos közlekedésért

Jótékonysági motoros teljesítménytúrával és közlekedésbiztonsági családi nappal hívta fel a figyelmet a Szentendrei Városi Baleset-megelőzési Bizottság és az Esztergomi Rendőrkapitányság a biztonságos közlekedés fontosságára a Dunakanyarban. A rendőrök, polgárőrök, mentők és civilek összefogásával megvalósuló Egy nap, egy út! edukációs program védnöke a Magyar Suzuki Zrt. volt.

Egy nap, egy út, egy cél

80-an indultak útnak Budakalászról, de közel hússzor ennyien érdeklődtek a Suzuki támogatásával megvalósuló jótékonysági program iránt. Az Egy nap, egy út! elnevezésű motoros teljesítménytúra megálmodója a Szentendrei Városi Baleset-megelőzési Bizottság volt azzal a céllal, hogy bizonyítsa, a civil és kék motorosok közlekedhetnek együtt kulturáltan és szabályosan is. A közös motorozást egyben izgalmas feladatmegoldó megmérettetésként is hirdették a szervezők, de a hangsúly a nevezési díj helyett leadott adományokon volt, amelyekkel nehézsorsú esztergomi és szentendrei családokat segítenek.

Egy_nap_egy_ut (1)

A menet Esztergomban ért véget, ahol a motorosok oktató segítségével gyakorolhatták a legtipikusabb veszélyforrás szituációkat – parkolás, kanyarodás, pontmegállás. A résztvevők a megfelelő védőfelszerelés fontosságáról és arról is tájékozódhattak, melyek a legfontosabb teendők akkor, ha már megtörtént a baleset. A szerencsétlenség következményei jelentősen csökkenthetők ugyanis a megfelelő magatartással. Esztergomban bringás KRESZ vetélkedővel, egész napos programokkal, illetve edukációs játékokkal is várták a motorosok családtagjait és az érdeklődőket.

Biztonságban két keréken

Évente nagyságrendileg tízezerrel nő a forgalomba kerülő nagymotorok száma, ezzel együtt egyre több baleset következik be a magyar közutakon. 54-gyel több, személyi sérüléssel járó balesetet regisztráltak a tavalyi év első 11 hónapjában 2017-hez képest. Egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata hozzávetőlegesen 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőé európai uniós adatok szerint. Rendkívül fontos tehát a felelős közúti magatartásra való figyelemfelhívás és edukáció a motoros társadalom számára.

A Magyar Suzuki 14,12 százalékos részesedésével nem csak a magyar személyautó-piacot uralta magabiztosan 2018-ban. A vállalat kiemelkedő sikereket ért el a hazai motorkerékpár eladásokban is tavaly. A V-Strom 650/XT 186 értékesített darabbal már második éve vezeti az új motorkerékpár eladásokat. Az új GSX-S1000/F pedig második lett a 2018-ban forgalomba helyezett motorkerékpárok top 5-ös listáján. A piacelsőség azonban felelősséggel is jár. Kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra autóink tervezése és gyártása során, de azon túlmenően is. Vezető járműgyártóként felelősségünknek és feladatunknak érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ennek kapcsán számos területen működünk együtt a rendőrséggel, legyen szó akár ismeretterjesztő plakátkampányról, rendezvényekről, biztonságos közlekedés tematikájú filmekről, iskolai programokról. Ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez” – mondta Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője az esemény kapcsán. „Esztergomi gyártóként és a helyi közösség elkötelezett támogatójaként külön öröm számunkra, hogy egy regionális rendezvényt támogathattunk, amelynek reményeink szerint még lesz folytatása” – tette hozzá.