Termelést csökkent a Boeing

737 MAX
A chicagói székhelyű repülőgépgyártó közölte, hogy a közelmúltbeli két légi katasztrófa következményeként április közepétől havi 52-ről 42-re csökkenti a 737 MAX típusú gépek gyártási rátáját. Ezzel a döntéssel a Boeing gyakorlatilag elismerte, hogy arra számít, a légiközlekedési hatóságok nem mostanában oldják fel a géptípusra kivetett repülési tilalmat.    Korábban még az volt a terv, hogy nyártól kezdve havi 52-ről 57-re emelik a 737 MAX gyártósor kapacitását.

A Boeing felfüggesztette legnépszerűbb modelljének átadását a megrendelőknek, miután az etióp légitársaság egyik 737 MAX típusú gépe március 10-én felszállás után Addisz-Abeba közelében lezuhant. A katasztrófában 157 ember vesztette életét. Öt hónappal korábban a Lion Air indonéz légitársaság ugyanilyen típusú Boeingje zuhant a Jáva-tengerbe, a repülőn tartózkodó 189 ember odaveszett.     A Boeing jövőjének szempontjából kulcsfontosságú a 737-es gépcsalád. A polgári légiközlekedésben 2017 óta vesz részt a 737-esek negyedik generációja, a MAX sorozat. A januári adatok szerint 350 darab Boeing 737 MAX modellt már leszállított a Boeing, és emellett több mint ötezer megrendelése volt.     Az etióp hatóságok első hivatalos jelentése szerint az Ethiopian Airlines 302-es járatát teljesítő pilóták mindenben követték a Boeing és az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szabályos eljárásrendjét, a repülőgép mégis lezuhant, orral csapódott a földbe. Az etióp vizsgálat vezetője elmondta: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a repülőgép állásszög-jeladó szenzorát bármi megrongálta volna. Ez a berendezés látja el adatokkal a gép automatikus átesésgátló rendszerét, amelynek a korábbi jelentések szerint köze lehet a repülőgép lezuhanásához.    Az előzetes jelentések szerint az indonéziai légi balesetben az állásszög-jeladó közvetített hibás adatokat az átesésgátló rendszernek, amely így újra és újra lefelé nyomta a gép orrát.

A Boeing – amely ellen vizsgálatok folynak az Egyesült Államokban az új géptípus feltehetően elkapkodott forgalomba helyezése miatt – a múlt héten közölte, hogy frissítést adott ki a 737 MAX-ok irányítási rendszerére, amelynek keretében több biztonsági funkciót is beiktattak az átesésgátló működésébe.