9,6 milliárdos autóipari beruházás Hatvanban

Tovább fejleszti autóipari elektronikai alkatrészeket gyártó hatvani telephelyét a Bosch-csoport, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. A Robert Bosch Elektronika Kft. 9,6 milliárd forintos beruházása keretében a vállalat új, korszerűbb gyártást szolgáló eszközöket szerez be. A projektnek köszönhetően bővül az üzem gyártási kapacitása, és további, a jövő biztonságos, energiahatékony és hálózatba kapcsolt autózását meghatározó, új generációs termékek is készülnek Hatvanban.

A 2020 végéig tartó beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés (EKD) alapján mintegy 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A Bosch hatvani gyárában olyan – a jövő autózását meghatározó – technológiai eszközöket és komponenseket gyártanak, amelyek elengedhetetlenek az automatizált vezetéshez. Ilyenek többek között a kormányrendszerekhez gyártott elektromos vezérlők és szenzorok, valamint a radarrendszerek. „A Bosch folyamatosan arra törekszik, hogy innovatív fejlesztései és szakértelme által közelebb hozza a jövő mobilitását. Ez a hatvani gyárban megvalósuló fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy víziónk valósággá váljon.” – hangsúlyozta a beruházás kapcsán Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője.

A beruházás elsősorban a teljesen elektromos és hibrid járművek területén meghatározó, új generációs termékek gyártásának elindítását szolgálja. Ilyen lesz például az elektromos autókban a hidraulikus rásegítéses kormányrendszereket felváltó elektromos kormánymű vezérlő egység is. Az elmúlt húsz évben világszerte több százmillió járművet szereltek fel a Bosch hatvani telephelyén készült különféle autóipari elektronikai alkatrészekkel. Wolfgang Stein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója az új projekt kapcsán kiemelte: „A mostani beruházás nemcsak azt jelenti, hogy még magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni megrendelőiket, hanem, hogy Hatvanban is hozzájárulunk a jövő autózásának alakításához.”