Szolnokon bővített a beszállító

Több mint 413 millió forintból bővíti öntödei termelő kapacitását szolnoki gyáregységében a teljes mértékben magyar tulajdonban levő, ceglédi székhelyű, fő tevékenységként könnyűfémöntéssel foglalkozó Ecseri Kft.

A vállalat tájékoztatása szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatását élvező, 2018 első felében indult és várhatóan az idei második fél évben véget érő fejlesztés során a jelenleg meglévő termékportfólió gyártási kapacitásának bővítése, valamint új, korszerű termelő gépek, gyártócellák beszerzése fog megtörténni.      A fejlesztés eredményeként a korábbinál nagyobb energiahatékonyságú rendszerek fognak működni a kft. szolnoki gyártórészlegében, ez hozzájárul majd  a cég versenyképességének  megőrzéséhez- közölték, hozzátéve: a jelenlegi kapacitás körülbelül tíz százalékkal nő majd a beruházást követően.     Az Ecseri Kft. honlapján szereplő adatok szerint a  vállalat termékkínálata jellemzően autóipari, gépipari és elektromos ipari alkatrészeket tartalmaz, amelyeket alumíniumból nyomásos öntészeti technológiával gyártanak. A kft. döntően exportra termel, jellemzően Európába, de más kontinensekre is.

A cég 1971-ben egyéni vállalkozásként alakult, kezdetben autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozott, majd 1986-ban bővült a tevékenységi kör autóalkatrész gyártással és megmunkálással.     A cég a későbbiekben megcélozta az alumíniumból készült termékek gyártását is. Ennek okán 2000 decemberében megalakult az Ecseri Kft., amelynek fő profilja az alumíniumból készült öntvények nagynyomásos technológiával történő gyártása illetve megmunkálása lett. Az akkori öntöde 2001-ben épült a megmunkáló üzem mellé, 2010-re  megépült az új, több mint 3000 négyzetméteres öntőcsarnok.  A megmunkáló üzemet 2011 februárban telepítették át a régi, felújított öntöde csarnok területére. A cég saját szerszámgyártó és karbantartó műhellyel rendelkezik.     A vállalat  az ISO / TS 16949 számú követelményrendszer szerint tanúsított és ISO 14001 környezetirányítási rendszert működtet.

A cég több mint félezer embert foglalkoztat, ebből mintegy százan dolgoznak a szolnoki gyáregységben – közölték.       A nyilvános cégadatok szerint az Ecseri Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben csaknem 13, 7 milliárd forint, 2016-ban több mint 11,5 milliárd forint volt, az értékesítés  árbevétele túlnyomórészt exportértékesítésből származott. A társaság adózott eredménye 2017-ben több mint 1, 57 milliárd forint volt,  2016-ban meghaladta az 1, 68 milliárd forintot.