Visszafogja a gyártást az Opel

A kereslet csökkenése miatt a felére fogja vissza a gyártást az Opel fő telephelyén, a rüsselsheimi üzemben a Mainzer Allgemeine lap szakszervezeti forrásokra hivatkozó beszámolója szerint.

Az IG Metall szakszervezet illetékeseitől származó információk alapján a lap úgy tudja, hogy az Insignia és Zafira modellek gyártása az idén 68 ezerre csökken a tervezett 123 ezerről. A rüsselsheimi üzem gyártási kapacitása évi 180 ezer autó.     Az Opel tulajdonosa, a francia PSA konszern a háromezer alkalmazottat foglalkoztató rüsselsheimi üzemben a részmunkaidős munkarend kiterjesztésére készül, a műszakok számát pedig kettőről egyre csökkentené. A kérdésben döntés még nem született, egyelőre tervekről van szó – tájékoztatták a belső források a lapot.

A gyártás visszafogása az alkatrészigényt is csökkenteni fogja, így érinti majd az Opel kaiserslauterni gyárát is. Az eisenachi üzemre viszont állítólag nem lesz hatással.    A gyártáscsökkentési terveknek a foglalkoztatásra gyakorolt hatása egyelőre nem világos, mivel a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében 2023-ig vállalatgazdálkodási okokból alkalmazottakat elbocsátani nem lehet. Wolfgang Schäfer-Klug, az üzemi tanács elnöke nem nyilatkozott a kérdésben.