Tagad a Renault főnöke

Tiltakozott az ellene felhozott vádak ellen és ártatlannak vallotta magát Carlos Ghosn, a Nissan Motor egykori elnöke a saját kérésére Tokióban tartott nyilvános bírósági meghallgatásán.

“Ártatlan vagyok minden ellenem felhozott vádban. Mindig becsülettel láttam el a feladatomat és több évtizedes pályafutásom során soha semmilyen szabálytalanságot nem vetettek a szememre” – nyilatkozta a mintegy ötven napja letartóztatásban lévő és azóta az első alkalommal a nyilvánosság előtt megjelenő leváltott cégvezér. Kijelentette: “Jogtalanul lettem megvádolva és méltánytalanul tartanak fogva megalapozatlan vádak alapján.”

Carlos Ghosnt november közepén tartóztatták le azzal a váddal, hogy éveken keresztül valótlan adatokat jelentett jövedelméről a Nissan tőzsdei felügyeletnek benyújtott jelentéseiben. Letartóztatását később meghosszabbították és a vádat kiegészítették azzal is, hogy a 2008-as pénzügyi válság során saját befektetései után elszenvedett 1,85 milliárd jenes veszteségeit a Nissan könyveire terhelte át.     Carlos Ghosn 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál és nevéhez fűződik a cég megmentése a csődtől. 2000-ben a Nissan elnökévé, majd 2001-ben vezérigazgatójává lépett elő, mely utóbbi posztot 2017-ig tartotta meg.  A 64 éves egykori cégvezér a tokiói kerületi bíróság előtt hangsúlyozta, hogy két évtizedet áldozott az életéből a japán autóipar talpra állítására. “Éjt nappallá téve ezen az ügyön dolgoztam a földön és a levegőben egyaránt” – fogalmazott.

Carlos Ghosnt november 19-én vették őrizetbe Tokióban és előzetes letartóztatásba is helyezték azzal a váddal, hogy 2010 és 2015 között a tényleges 10 milliárd jen (78 millió euró) jövedelmének csak mintegy a fele szerepelt az Nissan tőzsdei jelentéseiben. Előzetes letartóztatása december 10-én járt le. Aznap új vádakkal ismét letartóztatták. Az új vád szerint a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelem szerepelt az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. December 21-én újabb letartóztatási parancsot adtak ki ellene a saját befektetései veszteségeinek átkönyvelése vádjával.

A Renault-Nissan-Mitsubishi autóipari együttműködés két japán tagja letartóztatását követően napokon belül minden feladatából felmentette a cégvezért. A Renault SA felügyelő bizottsága viszont nem váltotta le posztjáról Carlos Ghonst, hanem “akadályoztatása idejére” Thierry Bollore ügyvezető igazgatót bízta meg feladatai ellátásával.