Rossz hírek Ázsiából

Kínában
Ázsia-szerte gyengült a feldolgozóipar teljesítménye decemberben, mivel a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a kínai kereslet lassulása a legtöbb gazdaságban visszavetette a termelést. Ezért a régió jegybankjai 2019-ben várhatóan szüneteltetik a kamatok emelését.

A feldolgozóipar decemberi teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexek szinte kivétel nélkül lassulásról vagy egyenesen csökkenésről tanúskodtak.     Kínában 19 hónap óta először a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb alá süllyedt a mutató: a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 49,7 pontra esett az előző havi 50,2 pontról. Elemzők 50,1 pontra számítottak decemberről.

A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,4 pontra esett a novemberi 50,0 pontról. Ez 2016 februárja óta a legrosszabb érték, és 2016 júliusa óta először fordult elő, hogy az index értéke 50 pont alá került.

A gyengülés a többi ázsiai gazdaságra is átterjedt: Malajzia feldolgozóipara a BMI-felmérések bevezetése, 2012 óta, Tajvané pedig 2015 szeptembere óta a legrosszabb teljesítményt nyújtotta decemberben. Tovább lassult a dél-koreai feldolgozóipar teljesítménye is, az új exportmegrendelések állománya már az ötödik egymást követő hónapban csökkent. Az indonéz feldolgozóipari BMI 50,4 pontról 51,2 pontra emelkedett, köszönhetően a csökkenő olajáraknak, de a mutató értéke így is alacsonynak számít. Japánban csak később közlik a decemberi beszerzésimenedzser-indexet.    Elemzői várakozások szerint a legtöbb ázsiai országban a gazdasági növekedés lassulása és a nyomott infláció miatt idén a jegybankok valószínűleg felfüggesztik a monetáris politikai szigorítást.