Keveslik a 350 ezer forintos átlagbért a szlovének

Közel ezer szakszervezeti tag tüntetett december elején a szlovén fővárosban, magasabb béreket és nyugdíjakat követelve, valamint válaszképpen a munkáltatók egyesületének fenyegetéseire, miszerint ha megemelik a minimálbért az országban, felbontják a kollektív szerződéseket.

Helyi sajtótudósítások szerint a megmozdulás résztvevői hangoztatták, hogy meg kell emelni a fizetéseket, nem csak a minimálbért, továbbá kilátásba helyezték: készek szigorúbban is fellépni,  akár sztrájkba is lépni, ha a munkáltatók az új minimálbérről szóló törvény miatt valóban felbontják a kollektív szerződéseket.     A szlovén parlament első olvasatban támogatta a minimálbérről szóló új törvényt, amely szerint jövő évtől a teljes munkaidőre szóló minimálbér a jelenlegi nettó 638 euróról (205 ezer forint)  húsz százalékkal, 2020-ban pedig további öt százalékkal emelkedne. A jogszabály egyes paragrafusait azonban nem támogatják a munkaadók és néhány párt sem.

A szlovén munkáltatók egyesülete azt kifogásolja, hogy a minimálbér növekedésével csökken a különbség a legalacsonyabb és az átlagbér között Szlovéniában. Az átlagbér jelenleg 1080 euró (349 ezer forint), a privát szférában pedig ennél alacsonyabb.

A év eleje óta több sztrájkhullám is volt az országban, amelyben a közszférában dolgozók a bérek erőteljes növelését követelték. A sztrájkok mindaddig tartottak, amíg le nem mondott Miro Cerar kormányfő.

A szlovén gazdaság többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést és azóta is növekszik. Az idei harmadik negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a gazdaság, ugyanakkor az előrejelzések lassulást mutatnak az utolsó negyedévre és 2019-re is.