Az óceánok tisztán tartásában működik közre a beszállító

Az óceán halállománya jó ideig kimeríthetetlennek tűnt, azonban az 1960-as évek óta a halfogyasztás egy főre jutó adagja – ami földünk lakossága számára fontos proteinforrásnak számít – közel a duplájára emelkedett. Az óceánokat kizsákmányoltuk, az állományok mértéke így drasztikusan lecsökkent. Ma a világ halfogyasztásának közel fele édesvízi vagy sósvízi akvakultúrából, például a Norvég fjordoknál és öblöknél található lazacfarmokból származik.

Az Ocean Farm 1 halfarm a tengeri farmok biológiai és technológiai szempontjait kutatja, és 2017 novembere óta lebeg az Atlanti Óceánon. A létesítményben körülbelül 20.000 szenzor található, ami a halak teljesen automatizált monitoringját és etetését teszi lehetővé. A sikeres eredmény érdekében a lazacot haleledellel kell táplálni, amelyhez a Continental szállítószalagjait használják. A rendszer már több mint egy évtizede bizonyít a haleledel kíméletes szállításában gyárakon belül, illetve az eleség hajókra, és a fedélzetre történő feljuttatásakor.

Az akvakultúrák működtetőinek nagyon fontos a haleledel különösen kíméletes és körültekintő szállítása. Ha a préselt haleledel pelletet túl nagy nyomás éri, a finom darabkák leválnak belőle, és lesüllyednek a tenger aljára. Ez pedig az alga túlzott elszaporodásához és a víz szennyeződéséhez vezethet. A Continental zárt Sicon szállítószalag rendszere a haleledel védelmére lett optimalizálva. A rendszer teljesen zárt marad a kezdőpont és a szállítási pont között, így a finom részecskék nem szivárognak ki, és nem szennyezik a környezetet.

ocean-farm-1-szállítása-data

A pelletek haleledelből és halolajból készülnek, így ki kellett fejlesztenünk egy olajálló speciális gumit, ami megfelel a haleledel-ipar követelményeinek. A tisztaság kulcsfontosságú szempont a hajó fedélzetén és az Ocean Farm 1 létesítményben egyaránt.

Az pilot projekthez szükséges Sicon szalag tervezése során mindemellett még egy tényezőre tekintettel kellett lenni, mégpedig, hogy a lazacfarm az óceán kellős közepén található, a szállítószalagok pedig ki vannak téve a szélnek és egyéb időjárási körülményeknek. Éppen ezért a ContiTech tovább optimalizálta az összetevőket, így a szalagok ennek a követelménynek is megfelelnek, ráadásul mindemellett még a sós víz sem tesz kárt bennük.

Az Ocean Farm 1 munkatársai és a haleledelt szállító hajók tengerészei számára a zárt rendszer további előnyökkel jár – így biztosan nem kerül például olajos haleledel a földre, ami balesetveszélyes lenne. A szalagok a hajók fedélzetének általános körülményeit is javítják. A rendszer benntartja a kellemetlen szagokat, és a tengerészek így akár a cipőiket is levehetik a fedélzeten vagy a közös szobákban.

continental-sicon-zárt-szállítószalag-rendszer-data

Jelenleg öt másik hajó fedélzetén, illetve két haleledel gyárban használják már a Sicon rendszert az Ocean Farm 1 létesítménye mellett. A Continental nem csak a szalagok telepítésében segíti a vásárlóit – a tengeri karbantartás legalább ugyanannyira fontos. Ez azt jelenti, hogy mindig rendelkezésre áll egy szakértő, ha bármilyen kérdés merülne fel. A vásárló csapatának kiképzése szintén a csomag részét képezi, ami azért fontos, hogy ha a szalag meghibásodna az óceán közepén, a tengerészek rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy maguk is el tudják hárítani a hibát.

(x)