Rossz hír Németországból

német feldolgozóipar
A vártnál nagyobb mértékben 47 havi mélypontra csökkent novemberben a német gazdaság teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Novemberben a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 51,6 pontra, 32 hónapja a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 52,2 pontról a várt 52,3 pont helyett.    Az előzetes szolgáltatóipari BMI a várt 54,6 pont helyett 53,3 pontra, hat havi mélypontra csökkent novemberben az előző havi 54,7 pontról.     A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI előzetes novemberi értéke így 52,2 pont, 47 hónapja, 2014 decembere óta a legalacsonyabb lett a várt 53,2 pont helyett az októberi 53,4 pont után.    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A novemberi BMI adatok a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság növekedési ütemének a lendületvesztéséről tanúskodnak – kommentálta a felmérés megállapításait Phil Smith, az IHS Markit közgazdásza. Hozzátette: a külpiaci kereslet csökkenése a magángazdaság minden szektorára fékezőleg hat, a feldolgozóiparban viszont az új exportmegrendelések hat éve legnagyobb havi csökkenéséről számoltak be, de a szolgáltatóiparban is érzékelhető volt a külpiaci kereslet csökkenése.