Rossz hír a Mercedestől

Négy hónapon belül másodjára, ismét csökkentette idei eredmény-előrejelzését a Daimler AG német luxusautó-gyártó.

A figyelmeztetés szerint a Daimler idei éves működési eredménye “jelentősen elmarad” a tavalyi mögött. Az eredmény-előrejelzés rontásának ezúttal az volt az oka, hogy a német kormány megpróbálja rávenni az autógyártókat a koros dízelautók utólagos műszaki átalakítására a belvárosi behajtási tilalom bevezetésének elkerülése érdekében.     A Daimler jelezte azt is, hogy harmadik negyedéves eredményei messze elmaradnak a piaci várakozásoktól. Az előzetes és nem auditált adatok szerint a csoport adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredménye 2 milliárd 488 millió euróra rúg az idei harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 3 milliárd 409 millió euróval.

A német politika és járműipar egyaránt kényszerhelyzetbe került azzal, hogy az idén februárban egy bírósági elvi döntés jogszerűnek ítélte a járművek kitiltását a városi forgalomból a levegő tisztaságának a megőrzése érdekében.

Az autógyártók igyekeznek elkerülni, hogy autóikat kitilthassák a forgalomból, de próbálják elkerülni azt is, hogy a nitrogén-oxid- és koromrészecske-kibocsátás csökkentését a régi autók utólagos és költséges műszaki átalakításával kelljen elérni. Egyfelől nem létezik a légszennyezés csökkentéséhez szükséges, hatósági engedéllyel rendelkező berendezés, másrészt számos autógyártó nem is hajlandó magára vállalni az átalakítás költségeit és a berendezés garanciáját.

Június végén az amerikai autókat sújtó kínai importvámok megemelésére hivatkozva csökkentette idei eredmény-előrejelzését a Daimler. Akkor még azt jósolta, hogy idei működési eredménye “valamivel elmarad” a tavalyi mögött a várt csekély növekedés helyett.