Ingyen kaptak két katonai helikoptert a horvátok

Horvátország az Egyesült Államok kormányától térítésmentesen két Black Hawk UH 60 M típusú új helikoptert kapott, amelyeket a Zágrábhoz közeli Pleso repülőtéren mutattak be, és amelyek 2020 és 2021 között kerülnek majd a légierő kötelékébe – közölte a horvát védelmi minisztérium.

Az amerikaiak az 53 millió dollár értékű két legújabb generációs helikopter mellett logisztikai támogatást is nyújtanak, valamint kiképzik a helikoptereket kiszolgáló pilótákat és műszaki szakembereket.     A horvátok a helikoptereket katonai és polgári célokra egyaránt használják majd, és a légi járművek részei annak az átmeneti folyamatnak, amelyben a horvát hadsereg áttér a nyugati típusú technológiára.

Horvátországnak 13 darab Mi-8, illetve 11 darab Mi-17 típusú orosz helikoptere van. A légierő 2017-től rendelkezik továbbá 16 darab amerikai OH-58 harci és felderítő, illetve 1997-től egy Bell 206 típusú gyakorló helikopterrel is. A horvát hadsereg további tíz Black Hawk típusú amerikai csapatszállító helikopter beszerzését tervezi.

 

1 Comment on Ingyen kaptak két katonai helikoptert a horvátok

Comments are closed.