413 millió forintos beruházást hajtott végre a soproni beszállító

Sopronban felavatták a Hirschler Glas Kft. új, összesen 1000 négyzetméteres üzemcsarnokait.

A Hirschler Glas tüköripari vállalkozás 413,3 millió forintos beruházását 195,6 millió forinttal támogatta a kormány az Irinyi-terven keresztül. A 119 éves, visszapillantó tükröket gyártó cég magyar tulajdonú, s a fejlesztései révén sikerült az európai autóipar elsőkörös beszállítói közé kerülnie. Jelenleg 13 ország 26 autógyártójának szállítja termékeit.

Hirschler Judit tulajdonos-ügyvezető elmondta, hogy 1970 óta gyártanak visszapillantó tükröket, ma már több mint 97 százalékban exportra. Az új gyártóegységgel a cég pályázik a Ficosa International és a Dacia úgynevezett Tier-1-es beszállítói pozíciójának elnyerésére, aminek révén több Dacia modell mellett Iveco kamionok és Volkswagen kishaszongépjárművek visszapillantó tükreit gyárthatja egy évtizeden keresztül.

A partnerség elnyerése a tulajdonos-ügyvezető szerint akár újabb 30 százalékos növekedést is jelenthet a soproni vállalkozásnak, amivel mintegy ötven százalékkel növelhetnék a munkavállalói létszámot is. A partnerséggel további fejlesztési lehetőségek nyílnának meg a cég előtt.

Jelenleg évente több mint 4 millió tükröt gyártanak. A fejlesztéssel hét emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így 85-en dolgoznak a cégnél, de további tíz embert szeretnének még foglalkoztatni.

A nyilvános céginformációs adatok szerint tavaly 660 millió forint árbevétele volt a cégnek, ami 191 millió forinttal haladta meg a 2016-os forgalmat. Nyeresége 37,2 millió forint volt, ami 37,1 millió forinttal volt magasabb, mint 2016-ban. Ezt az eltérést Hirschler Judit a robotizációs és automatizációs fejlesztésekkel magyarázta, amelyeknek köszönhetően nemcsak a kapacitás nőtt meg, hanem csökkent a selejtek száma is.