Műanyagból szabadidőpark

Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen nyitott meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány egy úszó parkot Rotterdam Rijnhaven kikötőterületének vizén.

A parkhoz szükséges műanyaghulladékot saját tervezésű gyűjtőmedencéivel szűrte ki a projektpartner a Nieuwe Maas folyó vízéből, amit azután – válogatását követően – műanyagszigetekké dolgozott fel. A növényekkel betelepített felület máris a környékbeliek és a látogatók kedvelt pihenőhelyévé vált.

Világméretű probléma a tengerek műanyagszennyezése, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány pedig Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen járul hozzá a megoldáshoz. Lényege, hogy a folyókban és kikötőkben műanyagfelfogó medencék hivatottak megakadályozni a műanyag kijutását a tengerbe. A hulladék több mint 98 százaléka már az első méteren, túlnyomó része pedig már az első fél méteren a vízfelszín alá süllyed, így hálóval lehetővé válik begyűjtése. Speciális felfogó akadályozza meg, hogy az erős hullámverés ismét kimossa a gyűjtőmedencéből. Az így nyert hulladékot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői: különböző technológiák, köztük sajtolás, hegesztés és háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket állítanak elő belőle, amelyek hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit.

Az első műanyaghulladékból épült úszó parkot Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ramon Knoester, a Recycled Island Foundation alapítója további jelentős projektpartnerek, köztük Rotterdam város és a Rijkswaterstaat, azaz a holland infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztérium képviselői jelenlétében nyitotta meg szerdán, a rotterdami kikötőben. „Új technikák – mint például ez is – felhasználásával szeretnénk élhetőbbé tenni környezetünket” – hangsúlyozta Rüdiger Recknagel. „A műanyaghulladék újrahasznosítása pontosan megfelel alapítványunk célkitűzéseinek. Tevékenységünk célja az élhető jövő, emberek, állatok és növények számára egyaránt.” Amint Ramon Knoester hozzátette: „Hálásak vagyunk, hogy támogatóként nyerhettük meg az Audi Környezetvédelmi Alapítványt és közösen nyithatjuk meg Rotterdamban az első úszó parkot.”

A rotterdami műanyagsziget összfelülete 140 négyzetméter, amit öt négyzetméteres műanyagelemekből állítottak össze a projektpartnerek, majd telepítettek be növényekkel. E célra moha éppúgy használható, mint akár többméteres fák. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva. Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára. A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak.

A tervek között máris szerepel a projekt további helyszínekre szánt bővítése, így a hulladékgyűjtő medencék még az idén Brüsszelben, a Charleroi-csatornán, illetve az indonéziai Ambon szigetén is megjelenhetnek.