Az ABB lezárta a GE Industrial Solutions akvizícióját

Az ABB svájci energiaipari konszern lezárta a GE globális villamosenergia-ipari megoldásokra szakosodott üzletágának, a GE Industrial Solutions-nek (GEIS) a felvásárlását – közölte az ABB.

Az ABB 2,6 milliárd dollárt fizetett a GE Industrial Solutions-ért. A tranzakciót engedélyezte az Európai Unió Bizottsága, mivel az nem sérti az uniós versenyjogi szabályokat.

Az akvizíció tovább erősíti az ABB jelenlegi globális pozícióját, a cég a második legerősebb piaci szereplőnek számít a villamos-energetikai rendszerek szegmensben.

A közlemény szerint a 2,6 milliárd dolláros tranzakció jelentős értékteremtési lehetőséget biztosít az ABB-n belül. Az ABB azzal számol, hogy az ötödik évben évente közel 200 millió dolláros költségszinergiát ér el, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a GEIS teljesítménye és eredményessége elérje a társüzletágakét.

Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója szerint az egyesülés megerősíti világpiaci vezető szerepüket az energetika területén, felgyorsítja üzleti növekedésük ütemét, és javítja versenyképességüket a kulcsfontosságú piacaikon, különösen Észak-Amerikában.

A GEIS új üzleti egységként az ABB energetikai termékek divíziójába fog beépülni. Az új üzleti egység energetikai termékek ipari megoldások (Electrification Products Industrial Solutions/EPIS) néven folytatja tevékenységét.

Az ABB a tranzakció részeként hosszú távú stratégiai szállítási együttműködést kötött a GE-vel, aminek keretében az ABB a teljes kínálati palettájáról szállít majd termékeket és megoldásokat a GE számára. A tranzakció részeként az ABB a GE márkanév hosszú távú használatára is jogot szerzett – közölték.

Az ABB innovatív technológiák fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén. Termékeit világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő vevőinek kínálja. Az ABB több mint 100 országban működik, és 135 ezer embert alkalmaz.