Szilárdtest-akkumulátort fejleszt a Volkswagen

A Volkswagen-konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor technológia fejlesztésével foglalkozó amerikai QuantumScape vállalatba.

A szilárdtest-akkumulátor technológia az elektromos mobilitásban várt áttörés egyik nagy reménysége. Az elektromos járműtechnológiában alkalmazott lítium-ion-akkumulátorok legnagyobb hátránya ugyanis a viszonylag kicsi hatótáv, valamint a gyulladásveszély.    A szilárdest-akkumulátorok bevezetése mindkét problémát megoldaná. A járművek hatótávja a kisebb méretű és nagyobb energiasűrűségű és jobb gyorstöltési karakterisztikájú akkumulátorokkal egy csapásra megduplázódna.

A Volkswagen már 2012 óta tart fenn kapcsolatokat az amerikai startup vállalattal. A legújabb fejlesztési eredmények nyomán a QuantumScape és a Volkswagen egy új közös vállalkozás alapítását határozta el, amely megteremti a szilárdtest-akkumulátorok tömeggyártásához szükséges feltételeket. A tervek szerint 2025-re tűnik elképzelhetőnek egy szilárdtest-akkumulátor gyártó üzem létesítése, a tömeggyártás megkezdéséhez azonban még számos technológiai akadályt le kell küzdeni.

A Volkswagen a szilárdtest-akkumulátor technológiai kutatásait teljes egészében a QuantumScape céghez telepíti Amerikába. Az első kísérleti gyártásokra viszont a VW salzgitteri üzemében kerül sor, ahol már működik egy viszonylag kicsi lítium-ion-akkumulátor gyártóüzem.

 

1 Comment on Szilárdtest-akkumulátort fejleszt a Volkswagen

Comments are closed.