Növelte forgalmát és javította eredményét tavaly a Bosch

Bosch
Növelte bevételét és eredményét 2017-ben az autóipari beszállító Robert Bosch GmbH német gépipari és elektronikai konszern a cég honlapján közzétett éves eredmény beszámoló szerint.

A Robert Bosch GmbH technológiai konszern 2017-ben az előző évihez képest 6,8 százalékkal, 78,066 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét. Működési eredménye (EBIT) 36 százalékkal, 4,9 milliárd euróra emelkedett 3,6 milliárd euróról, bevételarányos jövedelmezősége pedig 6,3 százalékra javult 4,9 százalékról. Az éves nettó nyereség 38 százalékkal, 3,2 milliárd euróra emelkedett 2,3 milliárd euróról.    A vállalat kutatási-fejlesztési kiadásait 5,1 százalékkal, 7,264 milliárd euróra növelte tavaly az előző évi 6,911 milliárdról.    A világszerte 402 ezer alkalmazottat foglalkoztató fejlett technológiai konszern négy fő üzleti területen tevékenykedik, a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika üzletágakban. A cég valamennyi üzletága növelte árbevételét tavaly.

A mobilitási megoldások üzletág árbevétele 7,8 százalékkal nőtt 47,4 milliárd euróra, ami háromszorosa a globális gépjárműipar növekedési ütemének. Az üzletág 7,3 százalékos bevételarányos jövedelmezősége egy százalékponttal haladta meg az előző évit.    A fogyasztási cikkek üzletág árbevétele 18,4 milliárd euróra emelkedett, ami 4,5 százalékos növekedésnek felel meg. Az üzletág bevételarányos jövedelmezősége 8,1 százalék volt.    Az ipari technika üzleti területen 7,8 százalékkal, 6,8 milliárd euróra nőtt az árbevétel. A bevételarányos jövedelmezőség 2,1 százalékponttal, 3,3 százalékra emelkedett. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor árbevétele 4,1 százalék növekedéssel 5,4 milliárd euró lett, 4,4 százalékos bevételarányos jövedelmezőséggel.

Európában 5,6 százalékkal, 40,8 milliárd euróra növelte árbevételét a Bosch. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben és Afrikában 13,5 százalékkal, 23,6 milliárd euróra nőtt a bevétel, Észak-Amerikában viszont 2 százalékkal, 12,1 milliárd euróra csökkent. Dél-Amerikában a csoport 16,4 százalékos forgalomnövekedést ért el és 1,6 milliárd euró bevételre tett szert.

A csoport az idén forgalmának további 2-3 százalékos növekedésére számít – jelentette be Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a renningeni éves sajtótájékoztatón.    Elmondta: a Bosch az életminőség, valamint a környezet- és éghajlatbarát életvitel javítását tekinti legfontosabb feladatának, amit a cég “életre tervezve” jelmondata is tükröz.     A gyakorlatilag zéró károsanyag-kibocsátású közlekedés megvalósításához a vállalat már jelentős beruházásokat hajtott végre mind az elektromos mobilitás, mind a belső égésű motorok fejlesztése terén. A Bosch mérnökeinek például sikerült a dízelmotorok nitrogén-oxid-kibocsátását a megengedett határérték egy tizedére lecsökkenteni. “A dízelnek van jövője” – szögezte le a Bosch vezére, hangsúlyozva, hogy a dízel mindenképpen fontos szerepet fog betölteni a jövő mobilitási megoldásaiban is.