Meghódítja a Holdat Kína

A Föld és a Hold rejtett oldalának vizsgálására 2018-ban telepítendő robot kommunikációját biztosító műholdat bocsátott fel Kína – közölte a kínai űrkutatási hivatal.

A Hosszú Menetelés-4C típusú rakétát május 20-án este közép-európai idő szerint 23 óra 28 perckor bocsátották fel a délnyugat-kínai Hszicsang indítóállomásról a Csüecsiao nevű műholddal, amely jelenleg folytatja útját a világűrben – közölte a kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal.    Amikor a távirányítású robot a Holdra érkezik, a műhold olyan helyen tartózkodik majd, hogy biztosíthassa a kapcsolattartást a Földdel.    “Ez a rakétaindítás létfontosságú volt Kína számára annak érdekében, hogy az első ország legyen, amely képes lesz szondát küldeni a Hold rejtett felszínére és azt feltárni” – mondta Csang Li-hua, a műhold-program egyik vezetője a Hszinhua hírügynökség szerint.    A földi szakemberek a műhold segítségével ellenőrizhetik az ókori mitológiai holdistenről Csang’o-4 nevet kapott robotot.

A Hold rejtett arca az égitestnek a Földről nem látható féltekéje, 1959 óta készülnek róla felvételek, de eddig még nem tárták fel.    A robotot 2018 végéig juttatják el a Déli-Pólus-Aitken-medencéhez. Ez lesz a második távirányítású kínai jármű a Holdon. 2013-ban Kína már jutatott el holdjárót Jáde Nyúl néven az égitestre, amely ugyan többször is működésképtelen volt, de végül 31 hónapon át pásztázta a Hold felszínét, jóval tovább, mint a várt élettartama.    Később egy újabb robotot (Csang’o-5) juttatnak fel a Holdra, hogy mintákat vegyen és juttassa el a Földre.    Kína eurómilliárdokat fektet a hadsereg által összehangolt űrprogramjába. Peking 2022-re szeretne emberek lakta űrállomást építeni a Holdra.