Szintetikusgumi-gyárat avatott a Mol

Mol
Átadták a Mol csoporthoz tartozó tiszaújvárosi Mol Petrokémia Zrt., korábbi nevén Tiszai Vegyi Kombinát szintetikus gumigyárát.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója avatóbeszédében azt mondta: japán csúcstechnológia érkezett Tiszaújvárosba, a Mol-csoport ezzel a beruházással tovább gyarapította petrolkémiai hálózatát, így a cég a világ egyik leginnovatívabb termékével bővült.    A Mol és a japán ISR Corporation 2013-ban állapodott meg a tiszaújvárosi beruházásról, a szintetikus gumigyár építése 2015-ben kezdődött meg.

Az új termelőegység évi 60 000 tonna oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) állít elő (ami 50 millió gumiabroncs gyártásához elegendő alapanyag), amely az egyik legkeresettebb vegyipari termék a világon. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet a Mol Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő. Az S-SBR az üzemanyag-hatékony és a nedves felületen is kiváló tapadást biztosító gumiabroncsok gyártásának legfőbb alapanyaga. A Tiszaújvárosban előállított termék a hazai és nemzetközi piacokon is keresett.

Koichi Kawasaki, a japán társaság ügyvezető igazgatója azt mondta: a szintetikus gumigyárban az egyik legkeresettebb vegyipari terméket állítják elő, amelyet elsősorban autóabroncsokat gyártó társaságok használnak fel.    A szintetikus gumi előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével Tiszaújváros és térsége környezeti terhelése nem növekszik. A cég több mint százötven embert foglalkoztat.

 

1 Comment on Szintetikusgumi-gyárat avatott a Mol

Comments are closed.