Dízeltemető lehet Magyarország

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint Magyarországon olyan intézkedéseket kellene hozni, amelyek megelőznék, hogy az idős dízelautók Magyarországra kerüljenek.

Az egyesület közleményében a dízel gépjárművek esetleges németországi kitiltásának várható negatív környezetvédelmi hatásaira hívja fel a figyelmet. A német szövetségi közigazgatási bíróság február végén hirdette ki döntését, amely szerint az önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján kitilthatják a dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból.

A közleményben az MGE szakmai álláspontját ismertetve kifejtik: a német bíróság határozatának következményeként számítani kell arra, hogy a német és esetleg más fejlett országokban élő autótulajdonosok lecserélik az idősebb dízel autóikat, amelyek ezután  tömegesen és olcsón kerülhetnének be a magyar piacra. Az egyesület intézkedéseket szorgalmaz, hogy a várható dízelautó-dömping ne érje felkészületlenül Magyarországot.    Emlékeztetnek arra, hogy már korábban is javasolták a gépjárműadó átalakítását, amely a kisebb kibocsátású járműveket adóelőnyben részesítené, illetve átfogó javaslatot tettek egy környezetvédelmi alapú gépjármű adórendszer bevezetésére.

Az MGE emlékeztet arra hogy Magyarországon a gépjárműpark életkora meghaladja a 14 évet, korösszetétele pedig igen egészségtelen, átlagosan Euro 4-es besorolású. Ezek a beáramló használt import kocsik a jelenleg forgalmazott új gépjárművekhez képest szálló porban ötvenszeres, nitrogén-oxidban háromszoros károsanyag-kibocsátást produkálnak – mutatnak rá.

A közleményben ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a dízelüzemű járművekkel kapcsolatos esetleges német kitiltási intézkedések nem érintik az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, vagyis a 2014. január 1-je után gyártott gépjárműveket, ezeknek a járműveknek a beszerzése semmiféle kitiltási kockázattal nem jár.

3 Comments on Dízeltemető lehet Magyarország

  1. Nem csak lehet, már az is…
    A 15-25 éves sz*rjaikkal jampiznak itt az emberek, közben dől belőle a fekete füst már egy kisebb gázfröccsre is…
    Venne inkább mindenk ilyen korú megkímélt benzinest, az is 100x jobb. Ja, hogy nem tellik a büdzséből az átlag 8-10l/100km benzin tankolása az 5-7l gázolaj helyett. Akkor kérem járjunk tömegközlekedéssel.

Comments are closed.