357 új munkahelyet teremt a nyergesújfalui beruházás

A japán Zoltek 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt nyergesújfalui üzemében, a fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre és 10 ezerről 15 ezer tonnára emelkedik az éves szénszálgyártó kapacitás. A kormány 8,1 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremti meg Magyarországon,  így az európai szélerőművekhez túlnyomórészt az itt készült termékeket fogják fölhasználni.

A beruházás bejelentésekor elhangzott, hogy a nyergesújfalui gyár megrendelői között a Mercedes, a BMW és a Toyota is ott lesz. A szénszálgyártás folyamatos kutatást, fejlesztést és új technológiákat igénylő, innovációt eredményező ágazat, amelyben a Zoltek világszinten is vezető szerepet játszik, Magyarország mellett az Egyesült Államokban és Mexikóban folytat gyártási tevékenységet. Jogelődjével együtt a vállalat 23 éve működik Magyarországon és jelenleg 1260 embert foglalkoztat, a szénszálas technológiát a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött együttműködés alapján a felsőoktatásban is tanítani fogják.

Takeucsi Josihiro, a Zoltek vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét és évről évre növekvő vásárlói igényt elégít ki. A szénszálas termékeket – mint mondta – szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják föl, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. Hozzátette, hogy a technológia az elektromos autók gyártásához is nélkülözhetetlen, ezért a vezérigazgató várakozása szerint a Zoltek magyarországi csoportja az európai elektromobilitási kutatásokba is bekapcsolódhat.