Növeli a gumibitumen-gyártást a Mol

Bővítené a környezetszennyező autógumik feldolgozásával készülő gumibitumen gyártását a Mol Zalai Finomítója, a jelenlegi 5 ezer tonnáról 20 ezer tonnára emelnék a zalaegerszegi üzem kapacitását – közölte a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója Zalaegerszegen.

Fasimon Sándor, a zalai olajfinomító fennállásának 65. évfordulóján tartott ünnepi rendezvényen beszélt arról, hogy az 1952-ben indult üzem óriási változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. A jelenleg mintegy 100 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi cég mérnöki és szakmai tudásának köszönhetően fejlesztették ki néhány éve a környezetszennyező autógumikat újrahasznosító gumibitument.    Az ügyvezető elmondta, megtalálta a piacát a környezetkímélő, a hagyományos bitumennél kopásállóbb és alacsonyabb zajkibocsátású termék.

Eichinger Attila, a Mol Zalai Finomítójának vezetője kifejtette: a zalaegerszegi üzembe Pozsonyból és Százhalombattáról érkezik az alapanyag, és ide szállítják a Magyarországon összegyűjtött fáradtolaj teljes mennyiségét is. A cég elsősorban az útépítések és az építőipar más szegmense számára állít elő bitumentermékeket.    A zalaegerszegi termelés tavaly meghaladta a 155 ezer tonnát, ennek 90 százaléka exportra készült.    Talán az osztrák és szlovén utak is azért jobbak, mert egyrészt a Zalában előállított bitumen felhasználásával készülnek – jegyezte meg derültséget kiváltva Eichinger Attila.