Már négy földrészen termel a kínai autógyártó

A Geely kínai járműgyártó idén várhatóan 1,2 millió autót ad el, jóval többet a tavalyi 750 ezernél.

A cég az idei első tíz hónapban 950 ezer autót értékesített és tervek szerint az eladott autók száma 2 millióra nő 2020-ban – közölte a kínai vállalat vezetője Fehéroroszországban, a cég legújabb külföldi üzemének átadásakor.    A Geely cég vegyes vállalkozásban kezd Belgee néven autókat gyártani Fehéroroszországban, a gépkocsik 90 százalékát Oroszországba exportálják.

A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár és a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

A kínai cég májusban megvásárolta a dán Saxo Bank 26 százalékát, és ezzel a pénzintézet főrészvényese lett. A Saxo Bank a Geely első befektetése a pénzügyi szektorban.

A Geely összesen 17 autógyárral rendelkezik, amelyek közül 8 külföldön van: Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Etiópiában, Sri Lankán, Irakban és Indonéziában.