Vége az Air Berlinnek

Feldarabolják a fizetésképtelen Air Berlin német légitársaságot és elosztják három versenytárs, a Lufthansa, az Easyjet és a Condor között – írta a Der Tagesspiegel című berlini lap.

Az Air Berlin egészének vagy részeinek megvásárlására nyolc pályázat érkezett. A három kiválasztott pályázóval megpróbálnak megegyezésre jutni, és igyekeznek pénzügyi garanciákat is beszerezni tőlük, mert az ügylet tervezett véglegesítéséig, október közepéig várhatóan nem lesz elég a szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsöne a folyamatos működés biztosításához.

A 144 repülőgépet üzemeltető Air Berlin legnagyobb része, 78 gép a személyzettel és a járatok közlekedéséhez szükséges leszállási jogokkal együtt a Lufthansához kerülhet. A részt a társaság diszkont légitársasága, az Eurowings kapja meg. Ezzel nagyjából 7 százalékkal növekedik majd a német légi személyszállítási piac 34 százalékát uraló Lufthansa piaci részesedése, amihez a társaság várakozása szerint meg lehet szerezni a versenyhatóság engedélyét.

Korábban a többi között a legnagyobb európai diszkont légitársaság, az ír RyanAir is érdeklődött az Air Berlinért, de végül nem tett ajánlatot,  Michael O’Leary vezérigazgató nyilatkozata szerint azért, mert az ügyletet “előre lejátszották”, a döntéshozók már elhatározták, hogy a társaság a Lufthansához kerül, és így a legnagyobb német légitársaság monopolhelyzetbe kerül hazai piacán.

Az Air Berlin repülőgépeket üzemben tartó technikai részlege (Air Berlin Technik) egyik kiválasztott pályázó profiljába sem illeszkedik, ezért a 850 embert foglalkoztató leányvállalatot külön értékesítik, a pályázatokat október 6-ig várják.

Az Air Berlin a második legnagyobb német légitársaság – az első a Lufthansa -, piaci részesedése 14 százalék, nagyjából nyolcezer embert foglalkoztat. Az 1978-ban alapított cég az idén augusztus 15-én fizetésképtelenséget jelentett, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább az évek óta halmozódó veszteséget. A szövetségi kormány az Európai Bizottság jóváhagyásával adott 150 millió eurós áthidaló kölcsönt a cégnek.