A330 is készül Kínában

Megkezdődött az Airbus európai repülőgépgyártó A330-as repülőgépeinek összeszerelése az észak-kínai Tiencsinben. A kínai városban gyártják 2008 óta az Airbus A320-as repülőgépeit is. Tervek szerint az A330-as típusból kezdetben havi egy készül, majd később havi kettő.

Értesülések szerint az Airbus nagy riválisa, az amerikai Boeing is tervezi repülőgépgyár létrehozását Kínában, ahol a Boeing-737-esek készülnének.

Az A330-as az Airbus repülőgépgyár szélestörzsű, nagy kapacitású, közepes és hosszú távú utakra tervezett utasszállító repülőgépe, amely elsősorban a Boeing 777-nek konkurencia.    A Boeing azzal számol, hogy Kína a következő húsz évben ezermilliárd dollárt költhet kereskedelmi repülőgépek vásárlására. Az ázsiai ország ebből a pénzből 7200 repülőgépet vehetne listaáron számolva. Az összeg akkora, mint Ausztrália tavalyi hazai összterméke (GDP).    A Boeing globális előrejelzése szerint a következő húsz évben 41 ezer új repülőgép értékesítésére lehet számítani hatezer milliárd dollár listaáron számolt értékben.