Elektromos kamiont gyártanának Hegyeshalomban?

Naponta háromszáz elektromos meghajtású nyerges vontató és a hozzá tartozó pótkocsi készülne eTruck néven egy Hegyeshalom közelébe tervezett gyárban – olvasható a Világgazdaságban. A Portfolio utánajárt történetnek.

A gazdasági napilapnak nyilatkozó Benke Gábor projektmenedzser szerint a fejlesztések 2017 júniusában teljesen befejeződtek, a várt eredményeket is maximálisan túlszárnyalták: 1200 forintos áramköltséggel képes a kamion teljes rakomány mellett száz kilométer megtételére, amivel egyik korszerű dízelkamion sem vetekedhet. Hozzátette: a mai Euro 6-os norma szerint működő járművek fogyasztása száz kilométerenként 30 liter gázolaj.

Benke Gábor szerint egyik ismert nagy gyártónak sincs gyártásérett modellje az eTruck Motor Zrt.-n kívül. A járműveket a König Investment Zrt. többségi tulajdonában, továbbá 2 százalékban kínai érdekeltségekben, valamint 5 százalékban magyar magánszemélyek kezében lévő eTruck Motor Zrt. gyártja majd. A gyáregységek az ország egész területén elszórva, közel 10 milliárd euróból épülnének meg – ismerteti a Világgazdaság.

A cikk nyomán a Portfolio.hu megkereste az érintett partnereket (Siemens, NGM, BME), akik rendre elhatárolódtak a nagyszabású tervtől. További részletek a lapban.