Túlnőtt elődein az új Suzuki Swift

Kevés olyan autóbemutatót tartanak Magyarországon, ahol az újságírók döntő többsége úgy vélekedik az autóról, hogy ilyen még nem volt, ez a legjobb, csúcson van, vagy hogy azt mondják róla, tökéletes kisautó. A teljesen felfrissített, hozzánk immár Japánból érkező Suzuki Swift új időszámítást ír. Hogy miért ilyen jó, megmutatjuk.

01_Swift_kulso

Az új Swift minden elemében megtestesíti a legfrissebb autóipari trendeket, miközben még a vezetőt is inspirálja. A Swift-örökségre építve a modell teljesen új stílust képvisel, a jobb teljesítményt nyújtó, rendkívül könnyű karosszériáját pedig fejlett biztonsági technológiák egészítik ki. A megújult Swift igazi európai külsővel rendelkezik, miközben a sportos, funkcionális beltér és az agilis, fürge vezethetőség mellett a biztonság nyugalma is adott. Kobori Maszao, a Swift vezető tervezőjének elmondása szerint a cél, olyan autó tervezése volt, amely azonnal lenyűgözi az embereket, és késztetést éreznek, hogy a gázpedálra lépjenek. Persze, csak semmi szabálytalanság!

04_Swift_belso

Szenvedélyt sugároz

Már a Genfi Autószalonon nagy sikert aratott az új generációs Suzuki Swift, eltalált formatervével. A nemzetközi és a hazai bemutatón aztán nevéből eredő fürgeségét is bizonyította. Ezúttal vezetési élményt fokozó funkcionalitását és fejlett biztonságtechnológiai megoldásait domborítjuk ki.

02_Swift_kulso

Az új autó örökölte a Swift népszerű karakterét, míg a megújított elemekkel innovatív stílust alkottak a tervezők. Elődjétől örökölt és továbbfejlesztett elemei közé tartozik a széles vállvonal, a fekete A oszlopok és a függőlegesen elrendezett első és hátsó lámpák. A lágyabb, ugyanakkor izmosabb és edzettebb megjelenésről a rövidebb, alacsonyabb, szélesebb karosszéria gondoskodik, míg a széles és erőteljes első hűtőrács, a lökhárító rácsa és a karakteres sárvédőívek erőt sugároznak.

Az alacsony súlypontot a sötét oszlopok is kihangsúlyozzák, amelyektől úgy tűnik, mintha lebegne a tető. Az oszlopba süllyesztett hátsó ajtókilincsek még stílusosabbá és sportosabbá teszik a megjelenést, míg az egyedi LED-es fényszórók és kombinált hátsó lámpák a fejlett technológiát emelik ki.

Meglepően tágas

Elődjénél, az esztergomi Swiftnél szélesebb és a tengelytávja is nagyobb, így nem csoda, hogy meglepő tágasság fogadja az autóst bent. A csomagtér is előnyére változott, 54 literrel lett tágasabb, immár 265 literes. A poggyásztér az üléstámlák ledöntésével akár 579 literesre is növelhető.

03_Swift_belso

Modern és funkcionális

Az új Swift modern és sportos beltéri funkcionalitásai közé tartozik többek között az öt fokkal a vezető felé fordított középkonzol, a D alakú kormánykerék, az optimalizált formájú első ülések és rugókialakítás, valamint a magasított oldalpárnák. Az inspiráló vezetés és szórakozás élményét szolgálja ezenkívül a Bluetooth-kompatibilis, okostelefon kijelzőjének tükrözésére képes audiorendszer 7 hüvelykes érintőkijelzővel, MP3/WMA/ACC-kompatibilis USB-csatlakozóval és SD-kártyanyílással.

Élmény és biztonság

A Suzuki újgenerációs, könnyű és rendkívül stabil felépítésű HEARTECT platformjának köszönhetően jelentősen megnőtt az új Swift ütközőbiztonsága, illetve a jármű össztömege 120 kilogrammal könnyebb, mint a korábbi modellé volt: mindössze 840 kiló. Az újratervezett felfüggesztés és technológia a kisebb üzemanyag-fogyasztást és a fürge, komfortos vezethetőséget támogatja. A tesztvezetések során egyértelműen megmutatkozott, hogy a korábbihoz képest javult az új Swift úttartása, valamint az autó gyorsabban reagál a legfinomabb kormánymozgásokra.

05_Swift_Platform

A Swift 4×4-es hajtással is választható, a viszkózus tengelykapcsolós négykerék-meghajtású rendszer automatikusan osztja meg a nyomatékot a hátsó kerekekkel, amikor azt érzékeli, hogy az első kerekek nem tapadnak az úton. Az ALLGRIP AUTO összkerékhajtási rendszer nemcsak a mindennapi vezetés során, de csúszós vagy havas úton is nyugodt autózást biztosít. A viszkokuplungos rendszer az első kerekek kipörgése esetén automatikusan a hátsókhoz irányítja a forgatónyomatékot.

Technikai arzenál

Az új Swiftben jelenik meg elsőként a Suzuki fejlett, előre néző érzékelőrendszere, amely egylencsés kamera és lézerszenzor adatainak összevetésével biztosít fejlett biztonsági funkciókat, például önállóan képes vészfékezésre, figyelmeztet a sávelhagyásra, és segíti a fényszóró kezelését. Emellett egy milliméteres hullámhosszú radarral működteti az adaptív tempomatot.

08_Swift_DSBS

A biztonsági segédrendszerek legfontosabbja és legújabbja az ütközések hatását csökkentő Dual Sensor Brake Support (DSBS). Ha a rendszer azt érzékeli, hogy az autó előtt lévő akadállyal ütközés veszélye áll fenn, hallható vagy látható figyelmeztetéssel jelez a vezetőnek. Ha nagy a veszélye annak, hogy az autó az előtte lévő akadálynak ütközik és a vezető vészfékez, akkor a rendszer bekapcsolja a fékrásegítőt, amely növeli a fékerőt. Ha tovább nő az ütközés veszélye, a rendszer erősen és automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést vagy csökkentse a károkat.

DSBS (kétérzékelős fékasszisztens) (GLX) Menet közben a Swift két érzékelővel (kamerával és lézerérzékelővel) meghatározza, fennáll-e az ütközés veszélye az elöl haladó járművel vagy egy gyalogossal. Ütközésveszély esetén az autó a helyzettől függően különböző módokon reagálhat.
DSBS (kétérzékelős fékasszisztens) (GLX)
Menet közben a Swift két érzékelővel (kamerával és lézerérzékelővel) meghatározza, fennáll-e az ütközés veszélye az elöl haladó járművel vagy egy gyalogossal. Ütközésveszély esetén az autó a helyzettől függően különböző módokon reagálhat.

Egy másik hasznos funkció a 60 kilométer/óra feletti sebességnél sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, amely megállapítja a várható útvonalat, és figyelmeztetéssel, például a kormány rezgésével értesíti a vezetőt. Ehhez hasonlóan működik a vezető fáradására figyelmeztető rendszer, mely szintén 60 kilométer/óra fölött lép működésbe, a vezetési mintákat figyelve hang-, illetve fényjelzéssel szól, ha a jármű „kóvályogva” halad, például a vezető fáradása miatt.

A modell kivitelezésétől függően további funkciók és technológiák támogatják a biztonságos és magabiztos vezetést. Kifejezetten hasznos, hogy a 40 kilométer/óra fölött működő fényszóróvezérlés automatikusan átkapcsol a távolsági és a tompított világítás között a többi jármű jelenlététől és a fényviszonyoktól függően.

Az adaptív tempomat egy milliméteres hullámhosszú radarral figyeli az autó előtt haladó jármű távolságát, és automatikusan fenntartja a követési távolságot a három kiválasztható beállításnak megfelelően. Ha nem halad jármű az autó előtt, akkor a vezető által beállított (40 kilométer/óra–160 kilométer/óra) sebességet tartja.

RBS (radaros fékasszisztens) (GLX) Menet közben a Swift milliméteres hullámhosszú radarja észleli az elöl haladó járművet. Ütközésveszély esetén az autó a helyzettől függően különböző módokon reagálhat.
RBS (radaros fékasszisztens) (GLX)
Menet közben a Swift milliméteres hullámhosszú radarja észleli az elöl haladó járművet. Ütközésveszély esetén az autó a helyzettől függően különböző módokon reagálhat.

Európai utakra tervezve

Azért, hogy az európai vásárlók megkaphassák mindazt, amire szükségük van a japán tervezés és fejlesztés mellett, Európa útjain, helyi tesztvezetőkkel finomhangolták az új Swiftet.

A padlólemezt, a Swift fejlesztésének központi elemét 2016 januárjában kezdték el tesztelni az Egyesült Királyságban és Németországban. A több mint 10 ezer kilométeres teszt során a csapatok összesen 90 felfüggesztés-prototípust vizsgáltak, hogy a brit utakon szükséges pontos kormányzás és agilis felfüggesztés mellett a német autópályákon nagy sebességnél is stabil kormányzás és menetkényelem követelményeit egyaránt teljesíthessék.

A hajtásláncokat, köztük a Suzuki lágy hibrid rendszerét is tesztelték Svédország fagyos tájain, illetve a dél-spanyolországi forróságban és a magas hegyek között. A kapaszkodóképességet és a lejtmeneti tulajdonságokat az Alpok nehéz terepén tették próbára.

Ez az ellenőrzés és az új Swift padlólemezén, felfüggesztésén és hajtásláncán végzett, Európa változatos terepeihez tervezett módosítások kulcsszerepet játszottak abban, hogy az új Swift vezetése igazán felemelő élmény legyen.

Cikkünk elkészítését a Magyar Suzuki Zrt. támogatta.