Nem hisz a gázban a Bosch

A Bosch járműipari alkatrész beszállító vállalat nem bízik a Volkswagen földgázüzemű járművek elterjesztését célzó tervének sikerében.

“A CNG (cseppfolyósított földgáz) üzemű járművek mellett szóló érvek egyáltalán nem újak, az áttörés azonban mindezidáig elmarad” – mutatott rá Markus Heyn, a Bosch személygépkocsi üzletágának igazgatója az Automobilwoche lapnak adott interjúban. “Kétlem, hogy erre pont most, az elektromos autók elterjedésével párhuzamosan kerülne sor” – tette hozzá.

A Volkswagen a CNG meghajtás elterjesztését vette tervbe Németországban számos együttműködő partner bevonásával. A cég május elején tett bejelentése szerint 2025-ig legalább egymillióra növelné, azaz megtízszerezné a forgalomban lévő CNG üzemű autók számát Németországban. A CNG töltőállomások számát pedig eközben a jelenlegi 900-ról kétezerre növelnék. Erről szándéknyilatkozat is született a Volkswagen, a földgázforgalmazó vállalatok és a CNG üzemanyagtöltő állomások üzemeltetői között. A kezdeményezés a személygépkocsik mellett a CNG-üzemű haszongépjárművek és a tömegközlekedési járművek számának a növelését is erőirányozza.

A Bosch szakembere azonban a lapnak adott interjúban elismerte, hogy a gázüzemű hajtást, mint a benzin és a dízel járművek alternatíváját komolyan kell venni. Tömeges elterjedésüket azonban valószínűtlennek tartja. A gázüzemű járművek értékesítése a szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt kimutatásai szerint is évről évre csökken. Miközben 2015-ben 5285 földgáz üzemű autót helyeztek forgalomba Németországban, 2016-ban már csak 3240-et.