Április végén már termel az új magyar gumigyár

Április 7-én adják át az indiai Apollo Tyres gyöngyöshalászi üzemét, a gyártás hetekkel később indul – jelentette be Neeraj Kanwar.

Az MTI-nek a vezető elmondta, mintegy 450 ember dolgozik a magyar üzemben, az ő betanításuk jelenleg is zajlik Indiában és Hollandiában. A gyártósorok tesztüzeme már elkezdődött, ezek során a gyártás minőségét ellenőrzik és a robotokat finomhangolják. Az első, eladásra szánt gumiabroncsok az áprilisi átadó után pár héttel készülhetnek el.    A 2017-es évre az Apollo Tyres az 500 millió eurós, zöldmezős beruházással elkészült gyárban 2 millió abroncs gyártását tervezi, teljes kapacitással várhatóan 2018 őszén fognak termelni, akkora évi 5,5 millió abronccsal számolnak.

Neeraj Kanwar elmondta, hogy 9 százalékos áremelés várható a termékeknél, mert az alapanyagok drágultak.  Az Apollo Tyres értékesítési árbevétele pénzügyi éve harmadik, decemberrel zárult negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal 471 millió euróra emelkedett 403 millió euróról. Az adó és kamatfizetés, illetve értékcsökkenés előtti (EBITDA) eredmény 73,7 millió euróra emelkedett 71,2 millió euróról. A beszámolási periódusban elért nettó nyereség 40,6 millió euró lett, hat százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 38,3 millió eurónál.