Német tengeralattjárókat vesz Norvégia

Norvégia a TKMS típusú német tengeralattjárók megvásárlása mellett döntött a francia DCNS-ek helyett – jelentette be Ine Eriksen Söreide védelmi miniszter.

A skandináv ország tavaly áprilisban számolt be arról, hogy lecseréli tengeralattjáró flottáját és ehhez két cég, a francia DCNS és a német thyssenkrupp a két legerősebb jelölt. Söreide elmondta, hogy végső tárgyalásokba kezd a német hatóságokkal. Amikor megszületik a kormányok közötti megállapodás, akkor kezdik meg a tárgyalást a thyssenkrupp német céggel. Mint mondta a németekkel folytatandó együttműködés és közös vásárlás tűnik a legjobb választásnak. Az ügylet összegét nem nevezte meg, csak azt, hogy a végleges egyezség 2019-ben várható.

A döntés egyfajta gyógyír a német vállalatnak, amely a francia DCNS-sel szemben maradt alul egy másik, Ausztrália által kezdeményezett óriási üzletben. A DCNS, amelyben 62 százalékos részesedése van a francia államnak, mintegy 34 milliárd eurós üzletet kötött Canberrával 12 tengeralattjáró szállítására.    A NATO-tagállam Norvégiának a sarkkörön van közös határa Oroszországgal, amelyet Oslo kiszámíthatatlannak tekint.    A tavaly júniusban benyújtott költségvetésben az oslói kormány pótlólagosan 17,5 milliárd eurót szánt húszéves viszonylatban a norvég hadsereg fejlesztésére.