Megijedt Trumptól a Ford, gyár helyett pénzt ad

A Ford Motor 700 millió dolláros beruházással bővíti az amerikai Michigan államban működő Flat Rock összeszerelő üzemet a következő négy évben, 700 új munkahelyet teremtve. A beruházást abból az 1,6 milliárd dolláros összegből finanszírozza, amit korábban egy új mexikói üzem felépítésére szánt.

A már meglévő, mexikói Hermosillóban működő üzemben gyártják majd az új generációs Focust. Ezzel lehetővé válik, hogy a Focus jelenlegi gyártási helyszínén, a Michigan állami Flat Rock összeszerelő üzemben kapacitást szabadítsanak fel két új modell gyártásához, megőrizve 3500 amerikai munkahelyet. A Flat Rock összeszerelő üzemben a Ford Mustang és a Lincoln Continental modellek mellett high-tech elektromos és önvezető autók is készülnek majd, amihez 700 új munkahelyet hoznak létre.

A bejelentés szerint a következő öt évben 13 új elektromos hajtású modellt vezetnek be, ezekből hetet már az év első napjaiban bemutattak. A Ford 2020-ig 4,5 milliárd dollárt ruház be az elektromos hajtású autókba, takarékosabb, sokoldalúbb és erősebb modellekkel egészítve ki globális termékkínálatát.

Azt is bejelentették, hogy a Ford Motor kompenzációt fizet annak a mexikói szövetségi államnak, amelynek a területén 1,6 milliárd dollárért üzemet akart építeni, de végül lemondott a tervről. Hogy pontosan mekkora lesz a számla végösszege, egyelőre nem tudni.