Ötvenéves a szegedi gumigyár

Ötvenéves a szegedi gumigyár, a jubileum alkalmából a jelenleg a Continental telephelyeként működő üzemben múzeum nyílt, és utcát neveztek el két korábbi igazgatóról.

Regina Gensigora, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, egyéves munkával, a szegedi Móra-múzeum közreműködésével hozták létre a gyár történetét bemutató gyűjteményt. Az egykori dolgozók visszaemlékezéseiből pedig könyv és dokumentumfilm készült.

Az ünnepségen a gyár területén utcát neveztek el az üzemet 18 éven át irányító Mikes Sándorról, illetve a közel múltban váratlanul elhunyt ügyvezető igazgatóról, Katona Tamásról.

A szegedi gumigyár építése 1962-ben kezdődött el, az üzemet 1966. november 5-én adták át az Országos Gumiipari Vállalat részeként. A cég 1973-tól működött Taurus néven. A szegedi gyár 1996-ben került a Phoenix tulajdonába, és 2004 óta tartozik a Continental vállalatcsoporthoz. A heveder-, tömlő- és keverőüzemben az elmúlt tíz évben lezajlott mintegy 20 millió eurónyi beruházásnak köszönhetően a szegedi gyár meghatározó lett a nehézműszaki gumitermékek gyártásában. A 160 ezer négyzetméteres alapterületen működő gyárban jelenleg több mint hatszázan dolgoznak.

A keverőüzemben évente mintegy 25 ezer tonna gumiipari alapanyagot állítanak elő. A társaság közlése szerint a textilbetétes hevederek gyártásánál végrehajtott jelentős fejlesztéseknek, kapacitásbővítésnek köszönhetően a szegedi lett Európa legnagyobb ilyen gyára.

Az árbevétel csaknem felét a magas műszaki hozzáadott értéket tartalmazó, szinte egyedileg a megrendelők igényeinek megfelelően gyártott olajipari tömlők adják, amelyekből 2500-3000 darab készül évente, mintegy 25 milliárd forint értékben. A cég világpiaci részesedése az olajipari tömlők területén eléri, bizonyos termékek esetén meg is haladja a 30 százalékot.

A németországi központú Continental csoport egyik a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak. Az 55 országban 215 ezer alkalmazottat foglalkoztató csoport öt divíziójának együttes forgalma tavaly megközelítette a 39,2 milliárd eurót. Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt mintegy 8 ezer embernek ad munkát. Gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet végez Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön.