Negyvenéves az Audi öthengeres motorja

Engine compartment
40 évvel ezelőtt, 1976-ban mutatta be az Audi az első 136 lóerő teljesítményű öthengeres Otto-motorját az Audi 100 modell második generációjában.

A motort folyamatosan továbbfejlesztették, többek között turbófeltöltővel, kipufogógáz-tisztítással és négyszelepes technológiával. Ezt követően az öthengeres motor a rally sportban is bemutatkozott és megjelent az öthengeres dízel változat is. Ma a 2.5 TFSI erőforrás az Audi TT RS és az Audi RS 3 Sportback modellekben folytatja az öthengeres motorok hosszú hagyományait.

Az Audi öthengeres motorja kultuszt teremtett a vásárlók körében – egyrészt a motorsportban elért sikereinek köszönhetően, másrészt a megbízhatósága és gazdaságossága révén. A motor tökéletesen megtestesíti „A haladás technikáját“ és karakteres hangjával emocionális vezetési élményt nyújt. Ennek köszönhetően az öthengeres motor 2010 óta sorozatban hetedszer nyerte el az „Év Nemzetközi Motorja“ díjat.

Az Audi Hungariánál 2008-ban kezdődött meg az öthengeres motorok gyártása, azóta több mint 32 000 darab készült az erőforrásból. A győri Audi TT RS Coupé és Roadster modellekben, melyek sorozatgyártása 2016 nyarán kezdődött a vállalatnál, szintén a sportos öthengeres motor gondoskodik a különleges vezetési élményről, immár 400 lóerő teljesítménnyel.