2016 első félévében tovább növekedtek a befektetések

Az idei év első hat hónapjában 38 befektetési projekt kapcsán született pozitív döntés a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával, ami 27 százalékos növekedést jelent 2015 azonos időszakához képest.

A sikeresen végigtárgyalt projektek eredményeként 8529 új munkahely jön létre és 1,33 milliárd eurónyi külföldi tőke érkezik az országba, ami megközelíti a 2015-ös egész éves 1,4 milliárd eurós volument. Az ágazatokat tekintve továbbra is a járműipar dominál az üzleti szolgáltató központok (SSC), és az élelmiszeripar előtt. A relációkat vizsgálva az USA-ból és Németországból érkezett a legtöbb beruházás.

2016 első félévében tovább javultak a tavaly rekordévet záró HIPA eredményei: a sikeresen végigtárgyalt projektek száma elérte a 38-at. A pozitív projektek nyomán létrejövő munkahelyek számát illetően 37 százalékos emelkedés tapasztalható 2015 azonos időszakához viszonyítva, ami 8529 új állást jelent, míg a befektetési volumen egyedülálló 124 százalékos növekedéssel megközelíti a tavalyi egész éves értéket és eléri az 1,33 milliárd eurót, azaz közel 420 milliárd forintot.

A beruházások ágazati és relációs megoszlását tekintve megállapítható, hogy a dobogós helyeken a legtöbb, szám szerint 8 az Egyesült Államokból érkezett, Németország a második héttel, a magyar vállalatok ezúttal is a harmadik helyre kerültek 4 projekttel. Az ágazatok közül a járműipar 15, az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 7, az élelmiszeripar pedig 5 projektért felel. A járműipar nemcsak a beruházások számában, hanem volumen (59,8 százalék) és teremtett munkahely (43,2 százalék) tekintetében is kiemelkedik az ágazatok közül.

A sikeresen végigtárgyalt 38 projektből 32, azaz több mint 80% újrabefektetés, vagyis Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítése, hazai kapacitásainak fejlesztése. Ez az eredmény egy irányba mutat a kormány törekvéseivel és a HIPA utógondozási (after care) programjával, hiszen ezek a vállalatok nem viszik ki az országból a nyereségüket, hanem tőkét hoznak, és Magyarországon forgatják vissza profitjukat, további munkahelyeket és értéket létrehozva.

A beruházások földrajzi megoszlását vizsgálva szembetűnő a Budapesttől távolabb eső lokációk előretörése, hiszen a legtöbb (5) projekt Hajdú-Bihar megyét érinti, de Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megye is 4-4 pozitív döntésben érintett. Ezen kedvező folyamatok további motorja lehet az év elején egyszerűsített egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer, hiszen a fővárostól távolodva egyre magasabb arányú állami támogatás adható a beruházásokhoz. Szintén a vidéki helyszínek befektetési szempontból még vonzóbbá tételét segíti a HIPA Befektetőbarát Település Programja, melynek célja a képzésen részt vevő települések felkészítése a befektetők professzionális fogadására. A közelmúltban lezárult programnak köszönhetően 34 település várhatja még felkészültebben a legnagyobb külföldi érdeklődőket is.

A befektetésösztönzés mellett a HIPA feladatai közé tartozik a hazai kkv-szektor beszállítói szerepének támogatása és fejlesztése a hozzáadott magyar értékhányad növelés érdekében. Ennek keretein belül a HIPA beszállítói osztálya a 2016-os első félév során 1408 magyar potenciális beszállítót ajánlott ki, 31 nagyvállalati megkeresésre.

Nem csak a befektetésösztönzés és a kkv-szektor beszállítói szerepének támogatásában volt sikeres az Ügynökség az idei év első félévében. A HIPA Beruházási Projektek Osztályának feladata, hogy sikeres együttműködéseket teremtsen a magyar vállalkozások és a pénzügyi, illetve szakmai befektetők között, azaz az objektív szűrési szempontoknak megfelelt projekteknek hazai- vagy külföldi befektetői forrást találjon. Az idei első félévben a portfólióból összesen 6 projekt kelt el, hozzávetőleg 234 millió euró volumenben. Ez a volumen jóval meghaladta a tavalyi teljes évet, amikor is 5 projekt került értékesítésre valamivel több, mint 120 millió euró értékben.

A hazai befektetési környezetet külföldön is egyre inkább elismerik: a szakmai körökben kiemelten tekintélyes fDi Magazine, a Financial Times csoport 2016-17-es befektetési melléklete szerint Budapest továbbra is a legvonzóbb kelet-európai városok top tízes listáján, valamint a legjelentősebb európai városok top tízes listájának három alkategóriájában is szerepel. Jelentős előrelépés ugyanakkor, hogy Budapesten kívül először került fel a kisebb városok toplistájára Győr, valamint a régiók között Közép-Magyarország és a Dunántúl is elismerésekben részesült.

A HIPA fontos szereppel bír a kormány stratégiai partnerségi programjának sikeres lebonyolításában is. Jelenleg 68 stratégiai együttműködési megállapodással rendelkezik a magyar kormány. 2016-ban három új céggel, az NNG Kft.-vel, a BT ROC Kft.-vel, és a Henkel Magyarország Kft.-vel írtak alá megállapodást. A 68 stratégiai partner több mint 200 ezer embernek ad munkát.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte: további sikereket tartogathat a 2016 második féléve is, hiszen az ügynökség jelenleg is 169 aktív, döntés előtti minősítésű projektet kezel. Amennyiben ezen projektek a tárgyalási folyamatok végét követően a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg, úgy a beruházások által összesen 33 817 új munkahely jön létre, és ezáltal mintegy 4827,06 millió eurónyi befektetés érkezik.