Kínai kézbe kerülhetnek a Kuka magyar gyárai

A Midea kínai háztartásigép-gyártó hivatalosan is ajánlatot tett a Magyarországon is jelenlévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártó vállalat felvásárlására.

Ezzel a kínai cég megerősítette, hogy legalább 30 százalékra akarja növelni már meglévő 13,5 százalékos részvénypakettjét, a részesedés végső nagysága attól függ, hogy hány részvényes fogadja el a vételi ajánlatot. A legnagyobb részvényes a Voith, a német gépipari konszern több mint 25 százalékos részesedéssel, blokkoló kisebbséggel rendelkezik a Kukában. A Midea mintegy 4,6 milliárd eurót, részvényenként 115 eurót kínál a Kukáért, ez 36 százalékos prémium a május 17-iki 84,41 eurós tőzsdei záróárhoz képest.

A Midea korábban azt közölte, hogy nem célja megszerezni a teljes ellenőrzést a Kuka fölött. A robotgyártó továbbra is független tőzsdei cég lenne, telephelyei megmaradnának, az igazgatótanácsban pedig csak akkora képviseletre törekszik a Midea, amely “megfelelően tükrözi üzletrésze nagyságát”. Azokra az értesülésekre, hogy a német kormány nyomására a Midea megelégedne maximum 49 százalékos pakettel, a kínai cég szóvivője azt mondta, hogy egy ilyen felső határ megjelölése pusztán jogi szempontból tekintve nem lehetséges.

A Kuka igazgatósága és a Voith közölte, hogy “behatóan és gondosan” megvizsgálja a kínai ajánlatot. A Kuka nem kommentálta azokat a jelentéseket, hogy a svájci ABB ellenajánlatot tenne, ha erre biztatást kapna Németországból.    Kínai vállalatok számos csúcstechnológiát képviselő német céget vásároltak fel a utóbbi években, ami már kezd nyugtalanságot kelteni Németországban.

Noha a Siemens vezérigazgatója szerint a kínai vállalatok németországi terjeszkedése, így a Kuka megvásárlása is a globalizáció “természetes és helyénvaló következménye”, ezt a német kormányon belül sem egészen látják így.

A német gazdasági miniszter a közelmúltban a WirtschaftsWoche gazdasági lapnak írt cikkében sürgette, hogy az Európai Unió védje meg kulcsfontosságú iparágait az unión kívüli befektetőkkel szemben.    Sigmar Gabriel szerint az uniónak nemcsak a biztonsági és védelmi szektorokat kell óvnia, hanem az európai gazdaság jövője szempontjából stratégiai fontosságú ágazatokat is. “Komolyan fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy akarunk-e harmadik országokból olyan befektetőket, amelyek állami források révén nyomulnak be piacgazdaságunkba (……..) nem vagyok hajlandó munkahelyeket és vállalatokat feláldozni a nyílt európai piac oltárán” – szögezte le a szociáldemokrata miniszter, aki az alkancellári posztot is betölti.

A Kuka a világ egyik vezető autóiparirobot-szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft.-nek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye, több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat.