Megállapodás Szombathelyen

A bérek emeléséről állapodott meg a LuK Savaria Kft. a vállalatnál működő két szakszervezettel – közölte a tengelykapcsolókat, gördülőcsapágyakat és más járműalkatrészeket gyártó cég. A megállapodás értelmében a munkáltató 2016. június 1-jétől – bércsoportonként differenciált módon – a 2016. január 1-jétől biztosított 5 százalékon, illetve 7 százalékon felül további 4 százalék, illetve további 2 százalék alapbér-kiegészítést fizet.

A vállalat vezetése által kiadott közlemény szerint a havi béres munkavállalók számára az átlagos 10 százalékos béremelésen felül további 2 százalék alapbér-kiegészítést fizet a cég. A felek megállapodtak abban is, hogy a munkáltató a 2016. május havi bér kifizetésével egyidejűleg – bércsoportonként differenciált módon – 30 ezer forint, illetve 15 ezer forint egy összegű kifizetést teljesít.

A két szakszervezet még áprilisban közösen kezdeményezett munkaügyi vitát, konzultációt a munkáltatóval, majd álláspontjuk nyomatékosítására május 13-án egy autós demonstrációt is tartottak a gyár közelében.

Ezt követte a megállapodás, amelyet az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezető sikeresnek nevezett, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni.

A Schaeffler-csoporthoz tartozó LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállító cége, árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyereségük 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Pannon Lapok Társasága által összeállított TOP 100 kiadvány szerint.

A LuK tengelykapcsolókat, kuplungtárcsákat és kéttömegű lendkerekeket gyárt, a cég vezetői szívesen hangoztatják, hogy minden negyedik gépkocsiban a cég által gyártott kuplung van, és minden tizedik autóban Szombathelyen gyártott kuplung működik.